Unutursak Kalbimiz Kurusun!


2023 yılı Adıyaman’ın ‘Acıyaman’a dönüştüğü bir yıl oldu. 6 Şubat’ta önce 7.7 peşinden 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Binlerce insanın öldüğü, yaralandığı, kolunu bacağını kaybettiği ve binlerce konutun yıkıldığı Adıyaman’da, 2023 yılı hep acılarla anılacak.

post

 Şehirde Bu Hafta    02.01.2024 12:31:28  


6 Şubat 2023 saat 04.17 de 11 ili etkileyen yıkıcı iki deprem yaşandı. Depremin en çok etkilediği illerin başında Adıyaman geldi. Binlerce insan hayatını kaybetti ve bir o kadarı da yaralandı. Resmi rakamlara göre kentin yaklaşık yüzde 70’i hasar gördü. İlk birkaç gün arama kurtarma ekiplerinin yetersizliği yüzünden binlerce insan enkaz altında can verdi.

VİKİPEDİ’DE 6 ŞUBAT DEPREMLERİ

2023 Kahramanmaraş depremleri, 6 Şubat depremleri ya da 2023 Türkiye-Suriye depremleri, 6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 7,8 Mw  ve 7,5 Mw  büyüklüklerindeki iki deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre sarsıntıların şiddeti, ölçeğin en yüksek değeri olan XII (Afetsel) olarak saptandı. Depremler sonucunda Türkiye'de resmî rakamlara göre en az 50 bin 783, Suriye'de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti ve toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı. Depremlerin ardından büyüklüğü 6,7 Mw 'e kadar varan 45 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti.

6 ŞUBAT DEPREMİNDE ADIYAMAN’DA YAŞANANLAR:

6 Şubat 2023 gecesi saat 04.17 ‘de insanlar derin uykuda iken yıkıcı deprem büyük bir gürültüyle geldi. Birçok bina depremin ilk saniyelerinde yerle bir oldu. Yıkılmayan hasarlı binalardan insanlar can havliyle kendilerini dışarı attı. Birçok bina savruldu, cadde ve sokaklar yıkılan binalardan dolayı kapandı. Özellikle Atatürk Bulvarı, Ali taşı mahallesi Bozbey caddesi, Yavuz Selim Mahallesi eski hastane civarı, Yeni Mahalle ve birçok noktada deprem yıkıcı oldu. İlçelerde ise depremin en çok yıkıma sebep olduğu ilçe Gölbaşı oldu.  

Depremin ilk birkaç günü arama kurtarma ekipleri yetersiz olduğu için binlerce insan enkazın altında kimi soğuktan, kimisi açlıktan hayatını kaybetti. Öyle ki, çoğu cenazeler depremden 10-15-20 gün sonra enkazdan çıkarılabildi. Ciddi bir koordinasyonsuzluk vardı. İnsanlar nereye müracaat edeceklerini, derdini kime anlatacakları noktasında ve bir muhatap bulmakta güçlük yaşadılar.

ADIYAMAN GÜNDEMDE YOK

Depremin ilk birkaç günü Adıyaman ulusal medyada yoktu, televizyonlar Hatay’da K. Maraş’ta, Gaziantep, Ş. Urfa ve Malatya’da canlı yayın yaparken Adıyaman’ın esamesi okunmuyordu. Adıyaman’da deprem olmamış gibi. Halbuki, Hatay, K. Maraş dahil yıkımın en çok olduğu il Adıyaman’dı.

VALİ GÖREVDEN ALINIYOR

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, adeta “Günah Keçisi” ilan edilerek depremde yetersiz kaldığı iddiasıyla istifaya zorlandı. Adıyaman’ı belli bir süre koordinatör vali ve Kaymakamlar yönetti.

YAĞMALAR OLDU

Depremin daha ilk saatlerinden itibaren ne kadar ulusal ve yerel market varsa yağmalandı. Camı kırılmış, duvarı yıkılmış giyim mağazaları, cep telefonu dükkanları hatta beyaz eşya mağazaları da yağmadan nasibini aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HELALLİK DİLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgelerini ziyareti kapsamında geldiği Adıyaman'da açıklamalarda bulundu. MHP lideri Devlet Bahçeli ile bölgedeki çalışmaları inceleyen Erdoğan, depremden sonraki ilk günlerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle "Sizden helallik istiyorum" dedi.

Erdoğan, "Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Hava ve yol koşulları nedeniyle ilk günden gelemedik. Bunun için sizden ilk günler için helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Özet olarak, depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen, 10 binlerce insan hala konteynır kentlerde yaşıyor. İnşaatı devam eden kalıcı depremler konutlarının ne zaman teslim edileceği ile ilgili hala kesin bir tarih yok. Yerinde dönüşüm konularında sıkıntılar yaşanmaya devam ediliyor. ŞEHİRDE BU HAFTA

#deprem,adıyaman,2023