Sekizinci Yargı Paketi Adalet Komisyonu'ndan Geçti


Yargı Paketi, komisyonda onaylandı ve Meclis'e sunulmak üzere ilerliyor. Teklifin yasalaşması durumunda, uzun yargılama sürelerine ilişkin manevi tazminat taleplerinin Anayasa Mahkemesi'ne değil, Adalet Bakanlığı'na bağlı Tazminat Komisyonu'na yapılması öngörülüyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı düzenlemeler yeniden hazırlanarak pakete eklendi. Bu kapsamda, "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" eylemi, müstakil bir suç olarak tanımlandı.

post

 Güncel    22.02.2024 11:12:50  


Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'nda uzun süren tartışmaların ardından "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Bu kapsamlı teklif, yargı sisteminde önemli değişikliklere kapı aralıyor ve gelecekteki yargılama süreçlerini etkileyecek temel düzenlemeler içeriyor.

YARGI SİSTEMİNDE DERİN ETKİLERİ OLACAK

Teklif, TBMM Genel Kurulu'na sunulmak üzere Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. İçeriğinde birçok önemli düzenleme bulunan bu paketin yasalaşması durumunda, Türkiye'nin yargı sistemi üzerinde derin etkileri olması bekleniyor. Özellikle uzun süren yargılama süreçlerinin hızlandırılması, mahkeme kararlarının adil ve etkili bir şekilde uygulanması gibi konularda yapılan değişiklikler dikkat çekiyor.

Bu paketin içeriğinde yer alan en dikkat çekici değişikliklerden biri, uzun süreli yargılama süreçlerinden kaynaklanan manevi tazminat taleplerinin yönetiminde yaşanan değişiklikler. Bu taleplerin artık Anayasa Mahkemesi'ne değil, Adalet Bakanlığı'na bağlı Tazminat Komisyonu'na yapılacak olması, yargılama süreçlerinde hız ve etkinlik açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEKİ YENİLİKLER DİKKAT ÇEKİYOR

NTV'den Orhan Oğuz'un haberine göre; teklifin içeriğinde ayrıca, suçla mücadelede daha etkin adımlar atılması amacıyla bir dizi düzenleme bulunuyor. Özellikle örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilerin cezalandırılması konusunda yapılan değişiklikler, suçla mücadelede daha etkin bir yaklaşımın benimsenmesini amaçlıyor.

Hapis cezalarının infazında da önemli bir değişiklik öngörülüyor. Artık hapis cezasının infazı, hükümlünün isteğine bağlı olarak gerçekleştirilecek ve re'sen vasi atanması durumu ortadan kaldırılacak.

Ayrıca, deprem bölgelerinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresinin bir yıl daha uzatılması da teklifin önemli maddeleri arasında yer alıyor. YARGI PAKETİYLE BİRLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

  • Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç sayılacak; bu fiili gerçekleştiren kişi hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak.
  • Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.
  • İcra ve İflas Kanunu'na göre bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek.
  • Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanacak veya kendisine kayyum atanacak.
  • Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
  • Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.
  • Yakalama ve tutuklama işlemlerinin yanı sıra adli kontrol işlemlerine karşı, kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlandırılmayan kişiler, tazminat isteminde bulunabilecek.
  • Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyım atanmasına karar verildiğinde, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kayyım olarak atanabilecek.
  • Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerini Tazminat Komisyonu karara bağlayacak.
  • Anayasa Mahkemesinin bazı kararları uyarınca uzun yargılamadan kaynaklı ihlal iddiaları bakımından daha kolay erişilebilir, hızlı işleyen ve birincil nitelikte bir başvuru yolu oluşturuluyor ve ilgiliye Tazminat Komisyonuna müracaat imkanı tanınıyor.
  • Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları, güncel ihtiyaçlar ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü nazara alınarak yeniden düzenleniyor.
  • Deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresi bir yıl daha uzatılacak. Alıntı: KARAR

#8.yargı paketi,tbmm,komisyon