Havada Kalan Sorular ve Soruşturmalar..


 R. Ferhat VURAL    24.03.2024 12:19:36  


Bugünkü yazımızda, gazetemizde defalarca haber olan ve kamuoyunun da bildiği bir takım yolsuzluk, usulsüzlük iddialarının ve bu iddialarla ilgili soruların da soruşturmalarında nasıl havada kaldığını irdeleyeceğiz.

Sayıştay raporunda Kâhta belediyesi

Yıllar önce Kâhta Belediyesinde bir takım yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları Sayıştay raporlarına girmişti. 98 sayfalık raporda neler yoktu ki, belediyeye ait taşınmazların kiraya verilmesindeki usulsüzlükler, bankamatik memurları, fahiş alımlar, ihaleler vs. Bu iddialar Sayıştay raporlarında yer almasına, defalarca medyada haber olmasına ve içişleri bakanlığına bizzat şikâyet etmemize rağmen hiçbir gelişme kaydedilmedi. Hatta içişleri bakanlığı yargılamaya izin vermemişti, bizde içişleri bakanlığının bu kararına Danıştay’a itiraz etmiştik. Danıştay içişleri Bakanlığının kararını iptal etmesine rağmen yine sonuç alınamamıştı.

Adıyaman belediyesinde 3 maaş alan zat 

Bir önceki dönemde, Adıyaman Belediyesinde bir takım usulsüzlükler Sayıştay raporuna girmiş ve bazı şahısların 3 yerden maaş aldığı raporda yer almıştı. Bu konu, “Gönül belediyeciliği Sayıştay raporunda” başlığıyla hem gazetemizde hem de ulusal medyada haber olmasına rağmen sonuç yine sıfır.

Kâhta Devlet Hastanesinde kullanılmayan malzemeler kullanılmış gibi gösterilmiş

Kâhta devlet hastanesinde bir doktorun darp edilmesiyle ortaya ciddi yolsuzluk iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı olayı soruşturmak için teftiş heyeti görevlendirmişti. 58 sayfalık Sağlık Bakanlığı Teftiş raporunda, özellikle ortopedi servisinde kullanılmayan malzemeler kullanılmış gibi gösterilerek devletin zarara uğratıldığı ve daha birçok yolsuzluk ve usulsüzlük tespit edilmişti. Bu olayla ilgili de hiçbir gelişme kaydedilmediği gibi raporda adı geçen bazı şüpheliler neredeyse terfi edilmişti. Anlayacağınız sonuç yine sıfır!

PTT’nin fahiş fiyatta kiraladığı araçlar

PTT’nin fahiş fiyatta kiraladığı bazı araçları “Mobilize Vurgun” başlığıyla haber yapmıştık. Haber üzerine PTT genel müdürlüğü bizi şikâyet etmiş, bizde müfettişe, polise ve savcılıkta ifade vermiştik. Asıl üzücü olan ise, soruşturma konusu fahiş fiyatta kiralanan araçlar değildi, bizim bu belgeleri nasıl elde etiğimiz ile ilgili olmasıydı. Sonuç mu? Tabi ki sıfır!

Doğrudan temin ile depremde hasar gören okulların tamirat/tadilatında dönen yolsuzluklar

Bu konuyu da defalarca haber yaptık. Çünkü iddialar çok ciddiydi. İddialara göre, 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’da hasar gören okulların tamirat ve tadilatı için doğrudan temin ile ihaleler düzenlenmişti. Bazı okullarda hiç ihtiyaç olmamasına rağmen boya/badana yapılmıştı. Bazı okullarda elektrik vs aksamı sağlam olmasına değiştirilmişti. Bazı okullarda ise iş yarım bırakılmıştı ama paraların tamamı ilgili firmaya ödenmişti. tarafından alınmıştı. Hele bir okul vardı ki, göz göre göre yapılan işte yolsuzluk kokuyordu. Adıyaman’da bir imam-Hatip ortaokulunda, hiç ihtiyaç olmamasına rağmen sağlam taş duvar yıkılıp yerine istinat duvarı yapılmıştı. Sadece bu duvar için yaklaşık 5,5 milyonluk fatura kesilmişti.

Özet olarak verdiğimiz ve burada yazamadığım daha birçok iddiayı, hem haber yaptık hem de basın toplantılarında defalarca siyasilere ve bürokratlara sorduk. Her seferinde şu cevapla karşılaştık. “Soruşturma her yönüyle devam ediyor”

Sonuç olarak, sorduğumuz sorular hep havada kaldı. Soruşturmalardan bişey çıkar mı bilemeyiz. Bundan sonra da, devleti zarara uğratan, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyen kim olursa olsun, elimizden geldiğince bunların üstüne gideceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

Sevgili dostlarım şunu da bilsin. Bizler kamuoyu menfaatine bu haberleri yaptığımız için her gün mahkeme kapılarını aşındırıp tehditlere, şantajlara maruz kalırken, sözde gazeteci geçinen karakter yoksunu tipi bozuk müptezellerde efendilerini memnun etmek için bize saldırıyorlardı. Sebebi ise efendilerinden aldıkları 3-5 kuruşun hakkını verip ne kadar sadık birer uşşak olduklarını ispatlamak için. Halk arasında bunlara  “ Tırşikçi, dürümcü” dediklerini herhalde bilmeyen yok sanırım.

Sağlıcakla kalın